”Vi holder deg oppdatert om tiltak for å bedre storaurestammen og følger revisjonsarbeidet i forbindelse med Tokke/Vinje – reguleringen”

NYHETSSAK 1/2011 NINA

Foreløpig rapport fra gytegroptellingene i Tokkeåi høsten 2010

Høstens tellinger av gytegroper etter ørret ble meget vanskelig som følge av den store flommen i Tokkeåi i perioden 6. – 16. oktober. Vannføringen i elva var nesten 400 m3/s, og betegnes som en meget stor flom. Kai Joakim Brattestå gjennomførte flere befaringer langs elva før og under flommen, og observerte både små og store ørreter i Tokkeåi. Hans observasjoner tyder på at gytingen var i gang rett i forkant av flommen. NINA og Brattestå gjennomførte deretter to befaringer den 3.-4. og 17. november under normale vannføringsforhold (8-10 m3/s).

Det ble funnet 4 små gytegroper (25-35 cm brede og 50-80 cm lange) i Ivirohylen den 4. november. I tillegg ble det også observert rognkorn i Hestøyhylen, noe som tyder på at gyting har forekommet uten at gravemerker ble funnet i grusen. Den 17. november ble det funnet 4 store og nokså diffuse gytegroper (80-120 cm brede) i Elvarheimshylen og et stort gytefelt med minst 20 gytegroper (20-50 cm brede) etter småvokst ørret på en grunn grusbanke nedenfor hovedbrua i Dalen. På denne grusbanken har Kai Joakim også observert gytende småørret fra elvebredden. I Tønsberghylen ble det funnet 3 sikre gytegroper etter storørret (50-100 cm brede og 150-200 cm lange). Gropene var preget av utjevning av substratet som følge av flommen, og det er sannsynlig at flere storørreter hadde gravd gytegroper i denne hylen.

Det ble konkludert med at den store flommen medførte utjevning av de synlige sporene av de fleste gytegropene i Tokkeåi, og at videre tellinger av synlige groper ville gitt et altfor lavt antall gytegroper. Det er i særlig grad tidlig etablerte gytegroper som antas å være utjevnet, mens de senest anlagte gropene fortsatt var delvis oppdagbare. Som følge av disse uheldige forholdene ble det valgt å avslutte høstens tellinger av gytegroper.

Det er imidlertid grunn til å tro at rogna som ble lagt i elvegrusen før og under flommen i liten grad ble påvirket negativt av flommen.

Morten Kraabøl, NINA