”Vi holder deg oppdatert om tiltak for å bedre storaurestammen og følger revisjonsarbeidet i forbindelse med Tokke/Vinje – reguleringen”

Fysiske tiltak for storauren

Arbeidet med gjennomføring av fysiske tiltak i Tokkeåi er omsider gang.

Statkraft har satt igang de fysiske arbeidene for å bedre forholdene for storørreten i de nedre delene av Tokkeåi.

Jostein Kristiansen har sendt oss dette:

Den første tiltaksplanen for Tokkeåi var klar allerede i 2009 (HiT) med planlagt oppstart i 2010, fokus da var å bygge om tersklene til mer fiskeførende naturlige brekk, standplasser og gyteområder for storørret. Derimot kom ett sterkt ønske om fiskeribiologiske undersøkelser i vassdraget fra Bandak fiskelag og Tokke JFF. Dette medførte at tiltak i Tokkeåi ble satt på vent. Tre år med omfattende undersøkelser og dessverre en forsinket rapport medførte at arbeidet ble satt på hold i nesten fem år. Føringene fra forskerne var klare; ingen større tiltak mens undersøkelsene pågikk.

Utbedringsarbeidet er i gang!

Utbedringsarbeidet er i gang!

NINA rapport 1050 ble publisert juni 2014. I januar 2015 initierte Statkraft overfor Fylkesmannen at de satt sammen en arbeidsgruppe med alle interessentene; FM, kommunen og NVE for å bli enige om tiltak. En ny tiltaksplan (grovskisse) basert på anbefalingene i NINA 1050 og tiltaksplanen fra 2009 ble utarbeidet i arbeidsgruppa. Målene er fortsatt de samme som i 2009; endre terskler til naturlige brekk og spisse tiltakene mot gyte- og oppvekst områder for storørret. Uni-Miljø ble koblet inn og har detaljert og prosjektert enkelte av de vanskelige tiltakene. I tillegg deltar UNI-Miljø under selve restaureringen. Tiltakene var tenkt gjennomført over tre år. Det var planlagt omfattende oppstart høsten 2015, men flommer satte en effektiv stopper for dette. I august 2016 startet imidlertid tiltakene for alvor. Alle tiltakene blir enten fulgt opp direkte av Uni-Miljø eller blir kvalitetssikret og justert av Uni-Miljø v/Ulrich Pulg og Sebastian Stranzel  underveis. Det pågår for tiden ett omfattende flomsikringsarbeid i regi av Tokke kommune og NVE Det er naturlig at restauring av Tokkeåi gjennomføres samtidig.

Harving  Basert på sediment kartlegging fra UNI-Miljø er det utarbeidet harvekart med potensial for bedre substrat. BE Sørensen (http://www.klatremaskin.no/) med sin MenziMuck står for harvingen av substrat. Maskina kjører på miljøvennlig olje som er økologisk nedbrytbar og kan arbeide på inntil 2 meter dypt vann. Denne vil nå bli gående i Tokkeåi kommende uker. Målet med harving er å løse opp i sementert elvegrus skape hulrom for bunndyr og ørretyngel.

Restaurering Åmøtehyl – Gjesshyl    Området ble delvis kanalisert på 1980 tallet i forbindelse med uttak av masser nedstrøm utløpet av Lio kraftverk. Formålet med restaureringen er å få ut igjen den store steinen som ble lagt på land, skape hulrom, standplasser og naturlig dynamikk. Ca 80 tonn gytesubstrat er fordelt ut på strekket, dette vil bli fordelt nedover elva med flommene. Arbeidet er ferdigstilt.

Restaurering utløp Gjesshyl   Utløpet av Gjesshyl ble kanalisert samtidig som området ovenfor. Substratet har blitt for grovt for gyteaktivitet for storørret. Formålet med restaureringen er å prøve å gjenskape ett mer naturlig brekk ut fra Gjesshyl. Skape dynamikk, skjul og hulrom for ungfisk og standplasser for storørret før gyting. Det tidligere kanaliserte strekket blir utvidet så mye som mulig. Dette vil skape mer naturlig dynamikk og tilføre elva nye masser. Arbeidet vil pågå i ca 2 uker.

Utbedring av utløpet til Gjesshylen

Utbedring av utløpet til Gjesshylen

Ombygging av terskler     Uni-Miljø har prosjektert ombyggingen av de mest omfattende tersklene i Tokkeåi. Dette er terskelsystemet utenfor Tokke skole og de to øverste løsmassetersklene i elva. Formålet med restaureringen er å bygge dette om til naturlige brekk som faller inn med elvas naturlige profil. Beholde og skape viktige gyteplasser for storørret med oppvekstområder. Vanndekt areal er tenkt opprettholdt, men med mer konsentrerte brekk som sikrer vandring for fisk ved lavere vannføringer.

Oversiktsbilde av de to øverste brekkene

Oversiktsbilde av de to øverste brekkene

Terskler rundt Buøy

Tersklene og elva rundt Buøy planlegges restaurert i 2017. Dette må prosjekteres nøye og fordeling av vann må kvalitetssikres av NVE. Arbeidet er tenkt gjennomført samtidig som flomsikringsstiltakene til NVE pågår. Uni-Miljø ved Ulrich Pulg vil prosjektere og følge dette arbeidet.

Tokkeåi går spennende tider i møte. Og det er allerede observert ørret på opp mot 10 kg i øvre deler av elva under dykking.

 

Filmsnutter av arbeidet: