”Vi holder deg oppdatert om tiltak for å bedre storaurestammen og følger revisjonsarbeidet i forbindelse med Tokke/Vinje – reguleringen”

Elveperlemusling

Norge har i dag mer enn halvparten av den europeiske bestanden av elvemusling. Dette gjør den til en ansvarsart for Norge. På oppdrag av Statkraft ble utbredelsen på strekningen Vrangfoss-Eidsfoss undersøkt i sommer.

Sammendraget av rapporten Kartleggingen er utført på oppdrag fra Statkraft Energi AS ved Jostein Kristiansen. Statkraft stilte opp med båt og båtfører som takkes for innsatsen. Planen var å undersøke elvemuslingen på strekningen Hogga-Kjeldal med vannkikkert fra båt, men forholdene var slik at arbeidet ikke kunne gjennomføres. På opplysning om at kanalen var nedtappet på strekningen Vrangfoss-Eidsfoss besluttet vi raskt å bruke dagen der. Forekomst av elvemusling på strekningen var ikke dokumentert, men kjent gjennom pressedekning av nedtappede forhold en del år tilbake i tid. Feltarbeidet ble gjennomført under halvgode observasjons- og arbeidsforhold 30.10.2015. Nedtapping av vann i kanalen pga behov for reparasjoner på damluker gjorde elvemuslingen tilgjengelig en kort periode (noen timer).

Bestanden funnet nedstrøms Vrangfoss viser meget god rekruttering og en bestand i vekst. Tettheten pr m2 ble ikke undersøkt, men et anslag basert på erfaring og grundige undersøkelser av mindre arealer, er 3-10 individer, totalt < 5000 muslinger. Andelen yngre muslinger kan være enda høyere enn vist. De minste muslingene ble funnet i grusbankene som ble blottlagt. De var godt synlige mot den homogene grusflaten. De aller fleste var fremdeles i live og ble satt ut i vannet igjen etter undersøkelsen. Normalt vil predasjon fra måker og kråker ta livet av de fleste muslinger som blottstilles på denne måten, men det hadde heldigvis ikke skjedd her. Funnstedet ligger til daglig på full vannstand 4-5 m under overflaten og vil ikke kunne observeres eller undersøkes. Arbeidet ble konsentrert om det optimale partiet. Sannsynligvis finnes muslingen over langt større områder, men tiden (og regnet/lyset) tillot ikke dette den dagen. Elvemuslingen er sannsynligvis utbredt i hele kanalens lengde, samt oppstrøms denne – det vil si i hele vassdraget. Våre funn tyder på at status for elvemuslingen på deler av strekningen mellom Vrangfoss og Eidsfoss er meget god. Samlet sett gir våre funn grunn til å anta at elvemuslingen kan forekomme i gode tettheter og med aktiv rekruttering på mange strekninger av kanalen under dybder som kan observeres fra overflaten gjennom vannkikkert. Elvemuslingen i kanalen og oppstrøms (Straumen) bør undersøkes grundig, men det må skje på nedtappede forhold der dette er mulig. De som i dag forvalter vannet, kraftstasjonene og kanalsystemet har i praksis forvaltningsansvaret også for en av Norges mest spennende forekomster av elvemusling.

Les hele rapporten her:  Elvemusling Statkraft Vrangfoss

Normal størrelse på en voksen elvemusling er 7-15 cm.

Normal størrelse på en voksen elvemusling er 7-15 cm.