”Vi holder deg oppdatert om tiltak for å bedre storaurestammen og følger revisjonsarbeidet i forbindelse med Tokke/Vinje – reguleringen”

Rapport fra elvearbeidene 24.08

Jostein Kristiansen / Statkraft  har sendt inn en rapport om gårdsdagens arbeid i Tokkeåi, mandag 24.8

Øverste terskel

Fra øverste terskel

De tiltakene som nå iverksettes i Tokkeåi for å bedre storørretens framkommelighet og gyteforhold, er igangsatt og gjennomføres av Statkraft etter retningslinjer fra arbeidsgruppa nedsatt av Fylkesmannen i Telemark.

Entreprenørene Kaasa & Ringhus har vært på plass med en 27 tonn gravemaskin. Vi fikk laget gode passasjer i de tre tersklene som ble avtalt i første arbeidsgruppemøte for Tokkeåi. Vannføringen i dag var ca 6-7 m3/s, og det fungerte greit å jobbe i elva med denne vannføringen.Den øverste terskelen hadde allerede fine passasjer på 6-7 m3/s, så egentlig var det ikke behov for tiltak. Vi lagde likevel en god og dyp passasje med kulper og store steiner nedover. Dybde ble fra ca 50 cm – 1 m på dagens vannføring. Det var veldig grove steiner i denne terskelen så det var litt utfordrende å komme frem med maskin.

Ved Skaalen

Ved Skaalen

Nest øverste terskel ved Skaalen var det også relativt uproblematisk for fisk å passere på dagens vannføring. Flere steder var det 30-50 cm dype renner mellom de store steine i terskelen. Vi etablerte en konsentrert passasje i terskelen med ca 50 cm – 1 m dybde, med svinger og kulper slik at fisken lett kan forsere på dagens vannføring.

Terskelen ut for fotballbanen utgjorde kanskje den det største vandringshinderet på dagens vannføring. Stor bredde og vesentlig mindre stein i terskelen gjorde at denne var mer grunn over hele bredden. Likevel var det to fordypninger på ca 30 cm på dagens vannføring. Det ble laget en renne ved ett av disse punktene som sikrer fisken fri vandring. Dybde ved dagens vannføring ble ca 40-60 cm.

Skoleterskelen

Skoleterskelen

Ved normalvannføring på 12-18 m3/s er det lite trolig at de omtalte tersklene var vanskelige å forsere for fisk før tiltak.

Da bør fisken være sikret fri vandring ved de antatt vanskeligste tersklene i Tokkeåi i påvente av en større ombygging av tersklene til vinteren/neste år.

 

Jostein Kristiansen
Senior Specialist Environment