”Vi holder deg oppdatert om tiltak for å bedre storaurestammen og følger revisjonsarbeidet i forbindelse med Tokke/Vinje – reguleringen”

Vannføringen i Tokkeåi høsten 2014

Vi har mottatt følgende uttalelse om vannføringen i Tokkeåi  fra Jostein Kristiansen i Statkraft:

«Det har blitt stilt spørsmål til vannføringene i Tokkeåi i høst. Og i den forbindelse vil vi prøve å forklare litt som ligger bak de observerte vannføringer. Høsten i år var spesiell, det var perioder med store nedbørsmengder. Vi så alle hvordan det gikk i Odda og elva Opo som er uregulert.

Botndalsvatn og Byrtevatn gikk fulle i oktober, noe som medførte overløp og «uregulert» tilstand i denne delen av nedbørsfeltet til Tokkeåi.  Pga nedbørsmengdene og overløp i flere vann oppstrøms Vinje ble det behov for tapping fra Vinjevatn(se vedlagt graf). Dette var ett viktig virkemiddel for å unngå skadeflom nedstrøms Vinje. Flomdempingen og håndteringen av vannet hindret trolig en større skadeflom på Dalen. Statkraft er pålagt av NVE/myndighetene til å drive aktiv flomdemping i regulerte vassdrag for å unngå skadeflommer.

Lio kraftverk gir maksimalt 12-14 m3/s tilførsel til Tokkeåi. Lio kraftverk må som alle kraftstasjoner ha vedlikehold. Noe vedlikehold kan planlegges i lang tid i forveien, noe dukker opp på kort varsel. For gjennomføring av nødvendig vedlikehold må stasjonen ofte stanses. Ut i fra ett miljømessig perspektiv er da fornuftig at Lio stanses i perioder med høy restvannføring i vassdraget. I høst har det vært fem stanser i Lio, to av disse er pga. vedlikeholdsbehov. Mens de tre siste er av produksjonsmessig karakter. Har lagt med graf for vannføring i Tokkeåi som er regulert og grafer fra to vassdrag som ligger lenger øst Austbygdåi(uregulert) og Omnesfoss(delvis regulert). Dette viser at naturlige svingninger i vannføringer kan være raske fra naturens side. Nedbørsfeltet ved oppholdstid/buffring, metning av jordsmonn/grunnvann og ikke minst topografi er avgjørende for responsen på ett vassdrag ved nedbør. Håper dette gir litt bakgrunn og forståelse for vannføringene i Tokkeåi i høst»

Vedlagte grafer:

Elvarheim

Elvarheim

 

Omnesfoss

Austbygdåi

 

Austbygdåi

Omnesfoss

image002