”Vi holder deg oppdatert om tiltak for å bedre storaurestammen og følger revisjonsarbeidet i forbindelse med Tokke/Vinje – reguleringen”

Genetiske variasjoner under lupen

Er storørreten i Bandak en egen stamme? Dette vil vise seg gjennom de genetiske prøvene som snart er klare. Hvordan gjøres disse og hva kan en finne ut?

6 kilos Bandakørret fra 2011

6 kilos Bandakørret fra 2011. Fisker: Frank Hansen

Vi spurte Jan Heggenes som jobber med genetikk ved Universitetet i Oslo (UiO), som er underleverandør av forskningstjenester til prosjektet; ”Ferskvannsøkologiske undersøkelser i Tokkeåi og deltaområdet”.

Denne våren analyserer han Bandakørretens DNA. Deoksyribonukleinsyre (DNA) er den viktigste kjemiske bestanddelen i arvematerialet til levende organismer. DNA ligger som en lang streng inne i kjernen i hver enkelt celle. Foreldre kopierer og overfører sitt DNA til avkommet under reproduksjonen, og viderefører dermed sine genetiske egenskaper. Hvis spesifikke ørretbestander i en innsjø som Bandak har noen særegne DNA-varianter, som de andre ikke har, kan en snakke om ulike stammer.Nesten 250 individer fra alle deler av sjøen danner grunnlaget for undersøkelsen. Av disse er omlag 30 storørreter fra eller i området rundt Tokkeåi.

På laboratoriet ekstraheres først en liten vevsbit fra hver enkelt fisk i analysematerialet. Når dette er gjort, analyseres hver enkelt fisk i forhold til en serie DNA-markører. Dette er korte biter fra bestemte deler av  som ”klippes” ut, og deretter sammenliknes mellom hver enkelt ørret.

Vevsmateriale

Vevsmateriale

Det siste leddet i prosessen er derfor å finne ut via avanserte statistiske analyser, om det er en sammenheng mellom tilstedeværelsen eller fraværet av enkelte av disse markørene i de ulike gruppene av fisk.

Hvis det viser seg at storørretene har enkelte markører som skiller seg fra de andre individene i forsøksmaterialet, er det grunn til å definere de som en egen stamme.

Jan håper å ha resultatene klare innen slutten av mai.

LN