”Vi holder deg oppdatert om tiltak for å bedre storaurestammen og følger revisjonsarbeidet i forbindelse med Tokke/Vinje – reguleringen”

Bulldoser i Tokkeåi

De siste dagene har det vært gravemaskinaktivitet og lemping av svære steiner i Tokkeåi.Målet med tiltaket er å skape flere standplasser for større ørret.

I flge Jostein Kristiansen i Statkraft, som igangsatte  prodsjekte i forbindelse med en tiltaksplan for Tokkeåi i 2009 sammen med grunnerierne og fiskeforingene,  er behovet skjul for større fisk avdekket i Tokkeåi.

I denne forbindelse ønsket vi å legge ut ett prøvefelt med stein for å hønste  erfaringer knyttet til steinstørrelser og hydrologi i elva, samt hvordan utleggingen fungerer i praksis.

Målet med tiltaket er å skape standplasser for større ørret. Slik at elva kan huse flere større ørret i fiskesesongen. Det er viktig at brukergruppene involveres sterkt, derfor har Bandak fiskelag og Vest Telemarken Sportsfiskarlag fått frie tøyler sammen med Morten Kråbøl til utplassering av disse steinene.

Første felt består av ca 50 kulestein i størrelser 40- 100 cm i diameter. Samtidig med utleggingen av stein ble det tilført mer vann til to sideløp mot deltaområdet. Dette vil sikre mer stabil vanntilførsel i flere sideløp ut mot deltaflaten i Bandak. Ca 200 stein til er bestilt og være tilgjengelig for utplassering på egnede lokaliteter i elva kommende år. Sammen med åpningen av det 480 meter lange sideløpet i Haugsevja danner disse tiltakene starten på en større rehabilitering av Tokkeåi.