Bandakkanalen.no mottok i går ettermiddag følgende uttalselse fra Statkraft angående senkingen av vannstanden i Helveteshylen:
I forbindelse med høringen av Statkrafts revisjonsdokument i 2013 ble det hevdet at Helveteshylen ble senket i forbindelse med etableringen av Lio kraftverk. Også i forbindelse med vannplanarbeidet i 2011 ble det hevdet at Helveteshylen / Åmøtehylen ble senket i forbindelse med uttak av masser på 1980-tallet eller ved utbygging av Lio kraftverk. Statkraft satte da i gang søk i tilgjengelige arkiver for å kunne gi svar på hva som hadde skjedd. Det ble kun funnet litt muntlig informasjon om anleggsarbeid på 1980-tallet, dvs fjerningen av stein og grus fra Helveteshylen. At anleggsarkivet var flyttet i 1990 var det dessverre ingen informasjon om.
I forbindelse med at Statkraft våren 2017 kommenterte høringsuttalelsene som var kommet inn til revisjonsdokumentet, foretok vi nye søk i arkivene for å få mer klarhet i spørsmålet om endring i Helveteshylen. Nye søk ble også gjort basert på dokumentasjon Tokke JFF hadde funnet, som ble presentert kort på ett møte om flomarbeid og tiltak på tersklene i Tokkeåi. Vi fant da tegningen som viser utløpstunnelen fra Lio kraftverk. Som følge av denne tegningen ble det antatt at det likevel var blitt foretatt senkning av vannstanden med ca. 1,7 m ved byggingen av Lio kraftverk. Dette ble det informert om på befaringen 28. juni 2017. Arkivet som hadde vært lagt vekk i 1990, var da blitt tilgjengelig på Notodden. Ytterligere søk i arkivene etter dette har resultert i at vi har funnet tegninger som viser at det ble planlagt å senke tersklene i utløpene av Helveteshylen, Bruhylen og Gjesshyl. Samtidig har bilder som viser anleggsarbeidene blitt funnet. Fredag 20. oktober ble Statkrafts regiondirektør orientert om de nye arkivfunnene, og han orienterte ordfører i Tokke kommune samme dagen. NVE, ordfører i Vinje kommune og fylkesmiljøvernsjefen i Telemark ble også raskt informert. I etterkant har informasjon blitt gitt til medier av Tokke kommune og Statkraft i samarbeid. Statkraft har også hatt informasjonsmøte med WWF, NJFF, Naturvernforbundet og Sabima.
Statkraft beklager sterkt at denne informasjonen ikke har vært kjent tidligere.
Helveteshylen er senket mer enn hva vi tidligere har opplyst. Tiltakene, som ble utført i forbindelse med bygging og drift av Lio kraftverk, er nærmere beskrevet under. Plantegninger fra anleggstiden viser at det ble planlagt å senke Helveteshylen med om lag 3,5 meter, mens Gjesshyl skulle senkes noe over 1 meter. Profiltegningene antyder en naturlig vannstand i Helveteshylen før tiltak mellom kote 97 og 98. Tegningene tyder også på at man forventet en vannstand på kote 95,65 etter tiltaket ved full drift (14 m3/s) og ca 6,5 m3/s vannføring i elva. Profiltegningene viser også en planlagt senkning av terskelen i utløpet av Helveteshylen fra ca kote 97,5 til kote 94. Dette tyder på en planlagt senkning av vannspeilet på om lag 3 meter. Senkningsarbeidet ble gjennomført i forbindelse med byggingen av Lio kraftverk, trolig vinteren 1968. Det er foreløpig uklart hvilket høydegrunnlag som er lagt til grunn. Hvor mye vannstanden faktisk ble senket er usikkert, men mellom 2-3,5 meter er trolig reelt. Det vil si at høyden på fossen trolig var ett sted mellom 3,5-5 meter før utbyggingen av Lio kraftverk.
På slutten av 1980 tallet var Helveteshylen nær fylt igjen med stein og grus. Disse massene stammet i hovedsak fra ras i steintipper lenger opp i Tokkeåi. Totalt ble om lag 6000 m3 masser fjernet fra hølen. I forbindelse med dette arbeidet ble antakelig kanalen ut fra Helveteshylen gjort bredere men ikke ytterligere senket. I tillegg til Statkrafts senkning av Helvetshylen under fossen i forbindelse med utbyggingen av Lio har det nå kommet frem informasjon at selve Helvetesfossen ble sprengt ned av fløtninga rundt 1900. Dette beskrives i følgende youtube video: https://www.youtube.com/watch?v=RY4cahLs62o&t=682s og i Bratsberg amt https://no.wikisource.org/wiki/Side:Norges_land_og_folk_-_Bratsberg_amt_1.djvu/169
Hvor mye av fossen som ble sprengt ned har vi pr nå ingen informasjon om. Det kan være at fellesfløtninga/riksarkivet sitter på detaljer knyttet til dette.
Hva gjør Statkraft nå? Statkraft har engasjert Uni-miljø for å få en vurdering av Tokkeåis habitater oppstrøms Helvetesfossen. Det er ett ønske om å få en kvalitativ og kvantitativ kartlegging av gytearealer og skjul ovenfor Helvetesfossen og opp til garantert vandringshinder. En slik kartlegging ble gjennomført i november. Vi vil oversende det nye kunnskapsgrunnlaget til NVE og Fylkesmannen så snart det foreligger. Ut over dette vil det bli gjennomført oppmåling og kontroll kotehøyder på utløpskanal med mer, i samarbeid i Tokke kommune.
Jostein Kristiansen
Statkraft Energi AS
Regionskontor, Region Sør-Norge, 3880 Dalen