”Vi holder deg oppdatert om tiltak for å bedre storaurestammen og følger revisjonsarbeidet i forbindelse med Tokke/Vinje – reguleringen”

Radioakustikk og tiltak sommeren 2016

Følgende aktiviteter i  Tokkeåi og Bandak vil foregå i regi av Statkraft sommeren 2016:

Radioakustikk

Loggerne som står ute i Bandak og Tokkeåi, vil bli tømt for data og byttet batterier på i andre uka i juni av  Havforskningsinstituttet. Loggerne har nå stått ute i hele vinter og logget de merkede fiskenes bevegelser. Loggerne vil ligge ute til etter gyting i høst for så å bli tatt opp. Alle data fra tre sesonger med logging vil bli analysert til vinteren av Høgskolen i Sør-øst Norge og Havforskningsinstituttet. Student Per Tommy Fjeldheim har fulgt prosjektet og levert sin Masteroppgave hos høgskolen i mai.

Tiltak

Uni-Research Bergen ved Ulrich Pulg er hyret inn og har kartlagt Tokkeåi for evt klogging/siltingsproblematikk i tillegg er gyteområder/areal for storørret kartlagt med fokus på tiltak for å øke arealer for gyting av storørret. I tillegg skal de lage en skisse for tiltak knyttet til de to øverste tersklene i elva og en plan for tiltak rundt skolen på Dalen. Planskisse er ventet i løpet av juni med planlagt oppstart i august. Det er vannsituasjonen som vil avgjøre oppstart og fremdrift på tiltakene. Uni-miljø har sett over de påstartede tiltakene i øvre del av storørretførende strekning og gitt anbefaling å ferdigstille disse etter tenkt opplegg. Det ligger klar ca 80 tonn gytegrus som skal ut i elva i øvre del samt en del stor stein og enkle endringer av elveløpet.

 

Jostein Kristiansen