”Vi holder deg oppdatert om tiltak for å bedre storaurestammen og følger revisjonsarbeidet i forbindelse med Tokke/Vinje – reguleringen”

Tokke JFF og Bandak Fiskerlag støtter Telemark JFF sin høringsuttalelse

Gjeddesperreuttalelesen fra Telemark JFF støttes av storørretforkjemperne i Dalen. Vedlagt vedtaket fra de to foreningene

Høringsuttale, Elektrisk fiskesperre. Fra Tokke Jeger og fiskerforening og Bandak Fiskelag.

Tokke JFF og Bandak Fiskelag stiller seg bak felles høringsuttale fra Norges Jeger og fiskerforening i Telemark, Tokke JFF, Nome JFF og Kviteseid JFF. Vi stiller oss også bak uttalen fra Kviteseid JFF.

Tokke JFF og Bandak Fiskelag har følgende tillegg:

Det er ikke registrert gjedde i Vestvatna. Dette synes å være underkommunisert.

Elektrisk sperre er det beste alternativet, hvis man ikke velger å stenge kanalen. Spredning av gjedde vil være en økologisk tragedie iverksatt av ansvarlig miljømyndighet, Fylkesmannen i Telemark. Fylkesmannen i Telemark sørger da for spredning til et område med store, godt dokumenterte naturverdier av unik karakter. Fylkesmannen i Telemark legger fram forslag om avvikling av elektrisk fiskesperre før det har vært gjort en god prosess for å finne løsninger. Fylkesmannen har ikke inkludert alle interesser for å finne løsninger.

Sweco rapporten som Fylkesmannens miljøvernavdeling nå legger til grunn er svært mangelfull og utført i en flomsituasjon. Sweco rapporten mangler også manøvreringsdata fra Hogga, og Kjeldal dammer samt Hogga kraftverk i tidsrommet. Det er også mange andre svakheter med Sweco rapporten. Slikt arbeid må utføres på en åpen og uavhengig måte uten bindinger.

Sikkerheten i sperra:

Tokke JFF og Bandak Fiskelag finner ingen dokumentasjon på at elektrisk fiskesperre av typen Smith & Rooth har vært farlig for mennesker. Fiskesperra kan gjøres 100% sikker med enkle grep. Dette forutsetter at det er reell vilje til det.

Effektiviteten i sperra:

Fiskesperra fungerer meget godt, og tallmaterialet som legges frem underbygger dette. Internasjonal forskning sier klart at ingen sperretiltak alene er 100% effektivt. Det forskes og gjøres et stort arbeid internasjonalt med utvikling av ulike metoder for å stoppe spredning av uønskede fiskearter.

Død fisk i sperra:

Tokke JFF og Bandak Fiskelag registrerer at død fisk brukes som argument for å slå av sperra. Vi vil minne Fylkesmannen og andre om at det i Tokkeåi drepes 1000 vis av bekkeniøyer og fisk hver gang Tokkeåi tørrlegges.

  • Ikke steng sperra nå.
  • Sikkerhet rundt fiskesperre må være ivaretatt.
  • Sammen med elektrisk fiskesperre, vurdere supplementer og alternative løsninger.
  • Prosessen må være åpen, med god ledelse og deltakelse av alle interessenter.
  • Ansvar for videre drift, finansiering og oppfølging av sperre tiltak må avklares.

Båtsesongen starter i midten av mai.

Ny sikker løsning for videre drift av fiskesperre må være klar før kanal trafikken starter. I tillegg må supplerende tiltak mot spredning av gjedde iverksettes. Bruk av seismikkteknologi har eksempelvis vist lovende resultater i USA.

Telemark Fylkeskommune har også et stort ansvar for fiskebestandene i Telemark. Vi savner deres engasjement i saken. Vi håper at Fylkesmannen i Telemark og Telemark Fylkeskommune tar inn over seg alvoret i situasjonen, og at alle viser vilje til å finne løsninger.

 

For Tokke Jeger og Fiskerforening                                                                        For Bandak Fiskelag

Birger Gauslå                                                                                                                              Kai Brattestå