«Samlet begynner vi å ha et veldig godt kunnskapsnivå for å kunne begynne å gjøre målretta tiltak for storørreten«, sa Marianne Kanstad på møtet i går.
På forsommeren i år ble det på initiativ fra Fylkesmannen i Telemark satt ned ei arbeidsgruppe for å jobbe med habitatsforbedrende tiltak samt fastsette forvaltningsmål for storørreten i Tokkeåi. Gruppa hadde sitt første møte 9.juni og har siden da møttes fire ganger.
I går kveld inviterte de til stormøte med representanter for kommunen, Fylkesmannen, NVE og Statkraft. Forsker Ulrich Puig fra UNI-Miljø i Bergen var også til stede. Han er engasjert av Statkraft for komme med faglig vurderinger og forslag i det arbeidet som skal utføres framover. UNI-Miljø er blant de fremste i landet på denne type kunnskap, og Ulrich er blant annet mannen bak den særdeles vel fungerende fisketrappa / overvåkingsanretningen i Akerselva i Oslo.
Sentrale spørsmål som minstevannføring og hvordan sikre seg mot utfall, hvor vannet blir borte en periode med dertil alvorlige konsekvenser for fisk og næringsdyr, ligger utenfor gruppas mandat. Det er de konstruktive tiltakene som kan gjøres i dagens gyte og oppvekstområder av Tokkeåi, som er i fokus. Vannføringsproblematikken er NVE sitt mandat.
Vi kommer tilbake til det offisielle referatet fra møtet.
NRK Telemark hadde i går et innslag om arbeidsgruppa, møtet og storørretproblematikken:
http://www.nrk.no/telemark/mote-om-stororreten-i-bandak-1.12657961