”Vi holder deg oppdatert om tiltak for å bedre storaurestammen og følger revisjonsarbeidet i forbindelse med Tokke/Vinje – reguleringen”

Merkeperioden i akustikkprosjektet avsluttet

Merkeperioden i radioakustikkprosjektet er nå avsluttet. Rusene som vi håpet skulle fange ferdig gytt storørret har stått ute fra 28. okt til 6. nov og fra 11.nov til 18.nov. Det ble dessverre ikke fanget noen storørret i perioden.Men det første døgnet ble en tidligere merket ørret på 50 cm og vekt på 1,43 kg fanget. Denne hadde trolig vært på elva og gytt og veide nå 1,33 kg. Derimot ble mengder av mindre ørret, sik og røye fanget i perioden. 212 ørret gikk i rusa og størrelsen var i snitt ca 27 cm. Mesteparten av denne fisken hadde vært i Tokkeåi og gytt. Det gikk 62 gytemoden sik (snitt 29 cm) i rusa i perioden. Dette viser at Tokkeåi også blir brukt som gyteplass for siken i Bandak. Det har blitt hevdet lokalt at det ikke går sik i Tokkeåi, men nå er dette godt dokumentert. Også 6 gytemoden røye ble fanget i rusa i utløpet av Tokkeåi. Røya i Bandak er kjent for å gå dypt, trolig blir den trengt ned av de store mengdene sik som lever pelagisk og konkurrerer med røya om føden.

Nedre ruse

Nedre ruse

Totalt er det merket 145 ørret i med smått og stort. Lyttebøyene vil stå ute i Bandak og Tokkeåi frem til neste høst og logge fiskens bevegelser.

Det vil bli foretatt gytegroptellinger i løpet av de neste ukene. Ulrich Pulg ved Uni-Miljø hadde ett testdykk tirsdag øverst i Tokkeåi den 17.11 hvor han observerte 12-14 storørret som sto samlet øverst i elva. Disse er trolig ferdig gytt og venter på retur til Bandak.  En rekke store groper ble også observert under det korte dykket.

 

Jostein Kristiansen

Statkraft