”Vi holder deg oppdatert om tiltak for å bedre storaurestammen og følger revisjonsarbeidet i forbindelse med Tokke/Vinje – reguleringen”

Statusrapport fra radioakustikkprosjektet

Radioakustikkprosjekt i Bandak/Tokkeåi har gått over to sesonger. 140 fisk er merket og feltarbeidet er nå i sin siste fase. Fra Jostein Kristiansen / Statkraft har vi fått følgende oppsummering:

«Prof. Jan heggenes ved HiT leder prosjektet og Tobias Karlsson og Per Tommy Fjeldheim har jobbet iherdig med prosjektet i hele sommer og høst. Havforskningsinstituttet står for utplassering og tømming av data fra de radioakustiske loggerne som er plassert ut i Bandak og Tokkeåi. Det er ett tidkrevende prosjekt med mange utfordringer, og en av de største utfordringene har vært å få tak i nok stor ørret til merking. Det har blitt gjort en stor innsats over to felt sesonger med mye prøving og feiling.

Merkingsgjengen i arbeid

Merkingsgjengen i arbeid

Og det vil bli gjort ett siste forsøk med å fange/merke ferdig gytt storørret med ruse i siste uke i oktober. Dessverre har det vært variabel velvilje til å støtte prosjektet lokalt, noe som har medført utfordringer. Og en skulle ønsket prosjektet kunne fått fanget opp vandrende gytefisk til merking lenger enn til 5. oktober. Men når grunneierne sammen med forvaltningen ikke ønsker det, må det aksepteres. Med mangel på lokal velvilje menes skepsis til fangst og merking av nok storørret som er fåtallig i vassdraget. Bandak fiskelag har vært til stor hjelp under merkeprosjektet og stilt båter, eiendom og utstyr til disposisjon under merkeprosjektet. En spesiell takk til Kai Brattestå som har hjulpet de som har stått for feltarbeidet over to sesonger.

Det  vil  ikke bli gjort en ny feltsesong med merking av fisk i 2016. Totalt er det merket ca 140 fisk med smått og stort over to sesonger. Loggerne til havforskningsinstituttet vil nå bli tappet for data i november, deretter vil loggerne stå ute og logge fiskens bevegelser til enten neste sommer eller ut neste høst. Loggerne i Bandak og Tokkeåi vil deretter bli tatt opp og to/tre år med logging av fiskens bevegelser vil bli analysert og presentert av Jan Heggenes HiT/Havforskningsinstituttet.

Status pr. 16.10.2015

Den siste storørreten som er radiomerket

Den siste storørreten som er radiomerket

I 2014 ble det merket 25 ørret, noen få store og en rekke ørret fanget på deltaflaten i Bandak utenfor Tokkeåi. 5 av merkene har batterilevetid på ca 500 dager og 20 av merkene har levetid på ca 900 dager. I 2015 ble 90 to/tre somrig yngel merket i Tokkeåi. 31 i nedre del. 29 i midtre del og 30 i øvre del. Det er merket 8 mindre elvefisk/deltafisk med gamle Vemcomerker. 5 mindre elvefisk med små vemcomerker (300-450g).  3 deltafisk med store Vemcomerker (460-695g)

Det er merket 13 større ørret med nye merker fra Thelma Biotel. Sju av disse er over to kilo (5.8, 5.6, 4.5, 3.0, 2.8 kg),  fem er  mellom 1 og 2 kg (1.7, 1.4, 1.4, 1.3, 1.1) og en er på 900g.

 

Haugsevjeløpet

Haugsevjeløpet som ble restaurert i 2012 ble elfisket høsten 2015. I tillegg ble det tatt bunndyrprøver forsommeren 2015. Dette ble også gjort i 2014 og det vil bli presentert en enkel rapport høsten 2015 som viser resultatene fra disse undersøkelsene. Både bunndyr og elfiske undersøkelsene virker veldig oppløftende.»