”Vi holder deg oppdatert om tiltak for å bedre storaurestammen og følger revisjonsarbeidet i forbindelse med Tokke/Vinje – reguleringen”

Tillatelse til fiske i Tokkeåi fram til 2. oktober

Det er gitt dispensasjon til forlenget fiske i Tokkeåi i forbindelse med vitenskapelige undersøkelser.
Fylkesmannen i Telemark gir Høgskolen i Telemark v/ Jan Heggenes dispensasjon til forlenget fiske etter stor ørret i forbindelse med akustisk merkingsforsøk i Tokkeåi. Tillatelsen gjelder fra 21. september til 2. oktober 2015. Vedtaket er gitt med hjemmel i Lov om lakse – og innlandsfisk og naturmangfoldloven. Tillatelsen er gitt med vilkår.

Vilkår:

  • Det må gis informasjon gjennom aktuelle kanaler om pågående aktivitet, eks www.bandakkanalen.no, Tokke Kommunes hjemmesider.
  • Forsvarlige metoder og teknikk skal brukes. Redskapen som brukes til å fange fisken skal være egnet til formålet og ikke påføre fisken unødig stress eller skader.
  • Ruser må ha tilsyn slik at fisk ikke kan bli stående unødig lenge.
  • Under stangfiske skal det brukes kroker uten mothaker slik at fisken ikke skades unødig i munnen.
  • Fisken skal behandles skånsomt og med kortest mulig tid utenfor vann i forbindelse med merkingsprosedyren. Fisken skal settes ut igjen så raskt som mulig.
  • Kommunen og grunneiere/rettighetshavere skal varsles for undersøkelsene igangsettes.

Ønsker du å fiske i Tokkeåi, ta kontakt med Per Tommy Fjeldheim tel 99272597, eller Kai Brattestå tel 41273006

Det er slike fisker en ønsker å få radiomerket. Foto: Jake

Det er slike fisker en ønsker å få radiomerket. Foto: Jake

Fisket i deler av Tokkeåi er regulert i Forskrift om fiske etter laks, sjøørret og innlandsfisk, Telemark (FOR 2008-04-08 nr 1667), § 7, pkt. g og h. Fylkesmannen kan gi dispensasjon fra denne forskriften, jf. § 11. Tillatelsen er vurdert etter prinsippene i Naturmangfoldloven (NML) § 8-12. Tillatelsen er gitt for å øke kunnskapsgrunnlaget om storørretstammen i vassdraget. Økt kunnskap kan bidra til en bedre forvaltning jf. § 8. Storørretbestanden er sårbar og føre-var prinsippet tilsier at tiltak skal utføres på en slik måte at mulig risiko for skade på naturmangfoldet blir minst mulig. Det er derfor satt vilkår i tillatelsen (jf. §9 og 12). Vi legger til vekt at fisken skal fanges, merkes og settes ut igjen umiddelbart. Det er også lagt vekt på grunneiernes ønske om minst mulig fiskeaktivitet i vassdraget i fredningstiden. Vi mener det er viktig at undersøkelser som det er søkt tillatelse til utføres i samarbeid med rettighetshavere/grunneiere.