”Vi holder deg oppdatert om tiltak for å bedre storaurestammen og følger revisjonsarbeidet i forbindelse med Tokke/Vinje – reguleringen”

Statusrapport fra Tokkeåi

Radioakustikkprosjektet går sin gang og i løpet av juni og august har det blitt merket 12 ørreter.Fem ørret av middels størrelse i Tokkeåi (334-450 gram) og  7 store ørret (1.1-4,5 kg) har blitt merket. Det gjenstår 17 merker til stor ørret. Per Tommy Fjeldheim og Tobias Karlsson står for arbeidet med veiledning av prof. Jan Heggenes ved HiT.

Jan Heggenes og Per Tommy Fjeldheim merker fisk

Jan Heggenes og Per Tommy Fjeldheim merker fisk

I tillegg har det blitt merket en rekke 2 og 3 somrig ørret på elv for å se på migrasjon og vandring.

71 småfisk er merket hittil, fordelt på fire plasser i elva. Fisk fra Asiahylen, Elvarheimhylen, Huvestadhylen og Åmøtehylen merkes. Av disse gjenstår det å få merket 19 fisk fra området rundt Åmøtehylen.

Det er kjøpt inn en kultiveringsruse for kartlegging av mindre ørret på deltaflaten ved utløpet av Tokkeåi. Og det er handlet inn en sperreruse for å forsøke å fange storørret til å merke.

Tokkeåi 3. september 2015

Tokkeåi ved Huvestad 3. september 2015. Ca 195 m3/s

For tiden er det full flom i Tokkeåi og torsdag 3.9 forventes flomtoppen å bli rundt 240-250 m3/s målt ved Elvarheim. Dette gjør selvsagt alt arbeid knyttet til Tokkeåi vanskelig før vannføringen har falt betraktelig. Det gjenstår en del arbeid på strekket mellom Åmøtehylen og Gjesshyl. Gytegrus skal ut, og mye mer stor stein skal ut i elva for stabilisering som ett forsøk på å etablere flere gyteplasser for storørret. Samt hulrom langs elvebredden for yngel. Blir spennende å se om flommen har påvirket det som allerede har blitt startet på.

Statkraft