”Vi holder deg oppdatert om tiltak for å bedre storaurestammen og følger revisjonsarbeidet i forbindelse med Tokke/Vinje – reguleringen”

Arbeidsgruppe nedsatt for Tokkeåi

Fylkesmannen i Telemark har tatt initiativ til å etablere en arbeidsgruppe med fokus på biotoptilpassede tiltak for storørreten i Tokkeåi.

Bakgrunn
Fylkesmannen i Telemark ønsker økt kunnskap om konsekvensen av vassdragsregulering samt vurdere tiltak for å redusere negative effekter på det biologiske mangfoldet. Dette inngår i embetsoppdraget til Fylkesmannen. I denne forbindelse ble det naturlig å ta utgangspunkt i NINA rapport 1050 fra april 2015 «Ferskvannsbiologiske undersøkelser i Tokkeåi og Bandakbeltet». Oppdragsgiver her er Statkraft. Hensikten med dette prosjektet var å kartlegge dagens situasjon og bestandstatus for storørretstammen, vurdere områdets økologiske funksjon/produktivitet, evaluere effekter av selvpålagte restriksjonene til Statkraft samt foreslå nye tiltak i Tokkeåi og Bandak. NINA rapport 1050 danner grunnlag for drøftelser med fokus på tiltak for bedre livsgrunnlaget for storørreten i Tokkeåi. Telemark er et fylke som har stort innslag av regulerte vassdrag, og Tokkeåi er, som mange andre områder, preget av dette. Det å skape gode betingelser for storørret i regulerte vassdrag er på mange måter et komplisert arbeid fordi det kan være utfordrende å skaffe tilstrekkelig kunnskap og forståelse for prosessene som pågår. Faktorer som beskatning, vandringsveier, vannføring, gyteområder, vanntemperatur, oppvekstområder og tilgang på føde er sentrale problemstillinger.

Handling
Fylkesmannen i Telemark har på bakgrunn av NINA rapporten, innspill om behov for tiltak fra lokale interesseforeninger og i tråd med embetsoppdraget tatt initiativ til å etablere en arbeidsgruppe med fokus på biotoptilpassede tiltak for storørreten i Tokkeåi. Gruppen består av representanter fra Tokke Jeger og Fiskeforening, Bandak fiskelag, Tokke kommune, Statkraft, NVE og ledes av Fylkesmannen i Telemark. Arbeidsgruppen har til hensikt å være et effektivt og viktig organ for konstruktive vurderinger og påfølgende tiltak. Forslag til tiltak fra alle partene blir drøftet i arbeidsgruppemøtene, og Statkraft gjennomfører de tiltakene arbeidsgruppen i felleskap kommer frem til. Tiltakene vil bli fulgt opp underveis, justert ved behov og i evaluert i etterkant.

Prosess
Så langt har det vært to samlinger i arbeidsgruppen, inkludert en felles befaring. Målsetning for møtene så langt har vært å drøfte og avklare konkrete biotoptiltak det er ønskelig og mulig å gjennomføre i 2015, samt vurdere tiltak i 2016 og videre fremover. Dette ble i første runde konkretisert til å omhandle tiltak tilknyttet gyteområder, terskler og terskelbassenger. Det er i denne forbindelse iverksatt arbeid i Tokkeåi, og vil i tiden fremover foregå arbeid når forholdene tillater det. Arbeidsgruppen vil følge arbeidet videre og har en pågående dialog om eventuelle tillegg eller spørsmål som dukker opp.

Fylkesmannens miljøvernavdeling ser positivt på det arbeidet som er i gang og det samarbeidet som nå finner sted mellom ulike interessegrupper og samfunnsaktører.

Kontaktperson:
Marianne Kanstad Fylkesmannen i Telemark Rådgiver

Statens hus
3708 Skien
Telefon 35 58 61 10 Telefaks 35 52 85 90

Besøksadresse
Gjerpensg. 14, Bygg F, Skien Organisasjonsnummer
974 762 684

E-post
postmottak@fmte.no
Internett www.fylkesmannen.no/telemark

May Anette Brattestå med ørret på 4,5 kilo fra 1980

May Anette Brattestå med ørret på 4,5 kilo fra 1980