”Vi holder deg oppdatert om tiltak for å bedre storaurestammen og følger revisjonsarbeidet i forbindelse med Tokke/Vinje – reguleringen”

Radioakustikkrapport

 

Foreløpig rapport fra radioakustikkprosjektet igangsatt 2014

 

Campen hvor merkingen ble foretatt

Campen hvor merkingen ble foretatt

Rapport fra arbeidet til Eivind Schartum og Per Tommy Fjeldheim sommeren 2014, Tokkeåi

Sommeren 2014 startet radioakustikkprosjektet opp for Tokkeåi og Bandak. Formålet var å radiomerke 25 store ørret i Bandak og 25 mindre ørret for å kartlegge vandring- og beiteadferd. I tillegg kan det gi svar på gytevandringer mm. Studenten Per Tommy Fjeldheim skal i løpet av 2015 levere sin masteroppgave ved Høgskolen i Telemark fra dette arbeidet.

Det ble gjort forskjellige forsøk på fangst av ørret til merking, og totalt ble det merket 25 ørret og noen sik i løpet av sommeren. Det ble virkelig gjort en iherdig innsats gjennom sommeren og høsten for å forsøke å få tak i de virkelig store Bandakørretene, som nå er bekreftet som en egen genetisk stamme i innsjøen (NINA 1050)

Det ble fanget 23 ørret fra deltaområdet på stang og to fisk pelagisk under fiskekonkurransen i slutten av august. Disse fiskene fikk operert inn radioakustiske sendere av Eivind Schartum. Dessverre ble bare en storørret merket.

Radioakustikkprojsjektet som er helt unikt i norsk sammenheng, skal etter planen fortsette i 2015 og 2016. Det kan gi svar på vandrings og beitestrategi for både mindre og stor ørret i Bandak. Så da krysser vi fingrene for at det blir fanget nok stor ørret i sommer som kan gi ett representativt utvalg for studentene Per Tommy Fjeldheim og Tobias Karlsson ved høgskolen i Telemark, som tar opp tråden igjen våren 2015.

Studentene vil bli fulgt opp av prof. Jan Heggenes vi HiT.

All fisk som ble merket i 2014 ble det tatt prøver av som vil bli analysert på Isotoper ved HiT. Rapport fra dette kommer på forsommeren. Utover dette var en av oppgavene å kartlegge det «nyåpnede» Haugsevje løpet som er 450 m langt. Det ble restaurert og gjenåpnet i 2012 nettopp med tanke på å skape flere oppvekstområder for yngel i Tokkeåi. Undersøkelsene til Schartum og Fjeldheim viser at elveløpet har blitt tatt i bruk. Det ble funnet rimelige tettheter av både 0+, 1+ og 2+ i sideløpet. Stasjonen hadde fra 24 til hele 75 yngel på 50 (ca 100m2) meter bekk. I tillegg ble det tatt sparkeprøver for å sjekke bunndyrsamfunnet i sideløpet og hvordan dette har reetablert seg. Sammenlignet med stasjonene i Asiahylen i Tokkeåi ble det funnet gjennomgående flere døgnfluer og steinfluer i Haugsevjaløpet. Funnene virker veldig positive både for yngel og bunndyr og viser at den 450 lange bekken kan bli ett viktig bidrag til ørretyngelen i Tokkeåi.

I tillegg til dette ble det gjort en rekke temperatur- og vannføringsanalyser av Eivind Schartum som er presentert i rapporten.

En stor takk til Eivind Schartum og Per Tommy Fjeldheim for en god innsats sommeren 2014.

Jostein Kristiansen

Statkraft

radiosenderen er operert inn i en av fiskene

radiosenderen er operert inn i en av fiskene

Rapporten kan du lese her:

Feltarbeid på Dalen 2014. Schartum_og_Fjeldheim_2015

Skjermbilde 2015-05-15 kl. 12.24.57