”Vi holder deg oppdatert om tiltak for å bedre storaurestammen og følger revisjonsarbeidet i forbindelse med Tokke/Vinje – reguleringen”

Fra 23 til 10 kubikk på fire timer!

Natten 13 .april 2015 ble vannmengden ved Elvarheim reduserte fra 22,56 til 10,14 m3/sek fra kl 03.00 til 07.00. Hvorfor og til hvilken pris?

Statkraft meldte i forrige uke en planlagt årsrevisjon av Lio Kraftverk.  I en uttalelse het det:

«Det ble fulgt med på tilsigsprognosene sist uke og alle prognoser viste økende tilsig og forventning om minst 7 m3/s tilsig. Nå etter at Lio er stanset og vannføringa har stabilisert seg, er vannføringa ved Elvarheim ca 9,5 m3/s. Dette sikrer en god buffer med tanke på selvpålagt restriksjon og vanndekt areal.»

Målinger Elvarheim i perioden 8. - 20. april

Målinger Elvarheim i perioden 8. – 20. april

Det er vel og bra at nødvendig tilsig er tatt hensyn til før revisjonsarbeidet starter, men hvilken naturtilpasning ble lagt til grunn for den dramatiske reduksjonen i vann natten 13. april? Hvorfor ble vannet strupet så brutalt ?

Strandet bekkeniøye 14.04.2015 (foto: Birger Gauslå

Strandet bekkeniøye 14.04.2015 (foto: Birger Gauslå)

Vannføringen er definitivt viktig. Men når store deler av det som har vært elv i lang tid blottlegges på få timer, får det alvorlige konsekvenser for bunndyr og fisk. Hva som skjer med ørretyngelen vet vi lite om, men at vårfluer, steinfluer og døgnfluer strander og dør er utvilsomt.

Gytevandrende bekkeniøye ser ut til å bli hardest rammet.

Bilder tatt dagen etter nattens struping av vannet taler et tydelig språk.

Et parti elvebredd fotografert på kvelden 14. april (foto: Birger Gauslå)

Et parti elvebredd fotografert på kvelden 14. april (foto: Birger Gauslå)

LN

.