”Vi holder deg oppdatert om tiltak for å bedre storaurestammen og følger revisjonsarbeidet i forbindelse med Tokke/Vinje – reguleringen”

Radioakustiske nyheter

I juni ble det plassert ut mottakere i forbindelse med radioakustikk-prosjektet i Bandak. Nå foreligger de første resultatene.

Per Tommy Fjeldheim skal analysere dataene fra bøyene

Per Tommy Fjeldheim skal analysere dataene fra bøyene

I forbindelse med radioakustikk prosjektet i Bandak og Tokkeåi ble det i juni plassert ut mottakere i hele Bandak. Disse skal registrere fiskens bruk av innsjøen. I slutten av juli ble også en rekke mottakere plassert i Tokkeåi for å registrere oppvandring i elva. Det er Havforskningsinstituttet og Høgskolen i Telemark som står for utplassering av mottakere. Per Tommy Fjeldheim (Masterstudent) og Eivind Schartum har stått for feltarbeidet med å merke fisk, samt organisere forsøk på fangst. Det ble merket 25 ørret i løpet av sommeren. Dessverre bare en storørret ble merket tross iherdig fangstinnsats. I tillegg til ørretene ble det merket 8 sik i november.

Kort oppsummering fra Per Tommy Fjeldheim:

«Dataene på alle loggere i Bandak og Tokkeåi har blitt hentet ut i perioden 2-3 desember. Alle loggere i innsjøen hadde data, selv de i Skarprudstrømmen ved utløpet av Bandak. I Tokkeåi var det data på mange loggere opp til Tønsberghylen, men vi har ikke hatt noe merket fisk høyere i elven enn dette. Det har vært registrert merket fisk på elva i gytetiden, som man kan i første omgang anta at har gytt da dette samstemmer med antatt gytetid.

Av de totalt 25 ørretene som er merket, kan vi så langt se at 24 av disse er i live. Det er stor variasjon i bevegelsesmønsteret. Det er noen fisk som har konsentrerte områder de bruker, mens andre individer vandrer ganske mye. Det er også individer som bruker konsentrerte områder i lengre tid, før en plutselig lengre vandring. 7 av totalt 25 merket ørret har blitt registrert i Skarprudstrømmen (utløpet av Bandak). Av disse har 5 trolig gått ut til Kviteseidvatn utenfor loggerne, derav har kun 3 kommet tilbake. Dette har vært i perioden fra midten av september til slutten av oktober. Disse individene har brukt 1-3 dager på vandringen over hele innsjøen Bandak som er 3 mil.

5 av totalt 25 merket ørret har også dybdesensor i det akustiske merket. Det har vært stor variasjon i dybdebruk og det er registrert ørret helt ned til 74 meter. Det er få steder innenfor området med loggere som har dette dypet. Ut ifra hvilke loggere som har registrert dette, så samstemmer dette med dybdekartet over Bandak. Dette vil si at sannsynligheten for at dette er korrekte data er stor.

I november ble det også gjort et forsøk på å merke sik. Det viste seg at det var vanskelig å få tak i sik så sent på sesongen, men det ble merket 8 sik. Av disse så har et av merkene vært i ustand, men det ser ut til at 5 av disse fremdeles er i live. Det ser ut til at en av sikene har gjentatte ganger vært litt opp i elven. Den er registrert helt opp til øvre del av Asiahylen så sent som slutten av november. Det er også dybdesensor på merkene i siken, men har er de aller fleste merkene ødelagt dybdesensor. Det er derfor lite data på dybden til siken. «

Videre data vil bli analysert og publisert som en masteroppgave av Per Tommy Fjeldheim ved Høgskolen i Telemark.

Even Moland fra Havforskningsinstituttet plukker opp bøye i Tokkeåi

Even Moland fra Havforskningsinstituttet plukker opp bøye i Tokkeåi