”Vi holder deg oppdatert om tiltak for å bedre storaurestammen og følger revisjonsarbeidet i forbindelse med Tokke/Vinje – reguleringen”

Gytegroptellingene i Tokkeåi 2014

Høstens tellinger av storørretens gytegroper i Tokkeåi ble forhindret av de store vannmassene.

«I forbindelse med undersøkelsene i Tokkeåi/Bandak som har pågått siste tre år har det blitt årlig kartlagt gytegroper.  Dette er et enkelt og viktig verktøy for å overvåke utviklingen av en gytebestand.

Storørret graver gytegrop i Tokkeåi høsten 2012

Storørret graver gytegrop i Tokkeåi høsten 2012

Høgskolen i Telemark er inne med en masterstudent som ser på vandringsstudier med radioakustikk i Bandak/Tokkeåi i sommer/høst. I denne sammenheng er prof. Jan Heggenes veileder. I forbindelse med dette arbeidet ble det initiert telling av gytegroper også høsten 2014 for å sikre kontinuitet i tellingene, noe Statkraft stilte seg positive til. Statkraft bidrog med å justere vannføringen i Tokkeåi den aktuelle dagen for å lette arbeidet. Det var planer om stans i Lio for nødvendig vedlikehold samme dag, men tilsiget til Tokkeåi falt pga. kulde og dermed ble vedlikeholdet utsatt og Lio kjørt på 10 MW. Dessverre så visste det seg at tellinger var vanskelig å utføre pga de store vannføringene som har vært i høst. Gytegropene hadde i stor grad blitt utjevnet. Derimot kunne Jan Heggenes observere at gytefeltet i Åmøtehylen var gravd opp og benyttet. Dette viser at det vært gyting av storørret i Tokkeåi i høst. Videre tellinger vil ikke bli gjennomført i høst. Planer for ytterligere tiltak, overvåking og evt undersøkelser i Tokkeåi vil først bli vurdert og diskutert med Fylkesmannen når rapporten fra NINA/LFI blir ferdigstilt.»

Jostein Kristiansen

Statkraft