Sommeren 2014 vil det bli startet et merkeprosjekt av fisk i Bandak for å se på fiskens bruk av vassdraget. Undersøkelsene vil bli gjennomført som et masterstudium ved Høgskolen i Telemark i samarbeid med Havforskningsinstituttet.
Professor Jan Heggenes vil veilede arbeidet til studenten Per Tommy Fjeldheim, som får den spennende oppgaven med å følge fiskens vandringer.
Radioakustiske merker vil bli operert inn i ca 50 fisk, hvorav 25 vil være fra deltaområdet utenfor utløpet av Tokkeåi. Målet er også å få merket inntil 25 ørret i systemet større enn 1 kg.
Det er blitt plassert ut radioakustiske loggere i innsjøen Bandak og i store deler av Tokkeåi. Dette vil kunne gi viktige svar på storørretens vandringer både i innsjø og elv. Samtidig vil en kunne se hvor den mindre fisken i systemet oppholder seg til forskjellige tider av året.
Det vil også bli tatt isotopprøver av en mengde fisk i systemet for å kartlegge dietten til fisken.Senderne i fiskene vil vare i inntil to år.
I et brev fra Statkraft understerekes målene med prosjektet:
– Undersøke næringsvandringer til stor ørret i Bandak
– Undersøke isotoper i næringsdyr og fisk samt næringsvandringer til (rekrutt)ørret i Tokkeåi-Bandak deltaet, særlig mht vannstandsnivå.
– Undersøke gyteoppvandring til og i Tokkeåi, særlig mht vannføring og kunstige terskler som er bygd i elven (ca. 1970).
Utover dette vil også studenten Per Tommy Fjeldheim og sommervikar Eivind Schartum se på ett sideløp i Tokkeåi, (Haugsevja), som ble re åpnet og renaturert i 2012. Dette er et tidligere løp som er 480 meter langt, som vi håper vil bli ett viktig oppvekstområde for yngel i elva. Sideløpet vil bli elfisket med fokus på beregning av yngeltetthet. Det vil bli foretatt bunndyrprøver for å se hvordan arter rekoloniserer en ny elvestrekning. Dette vil bli sammenstilt mot substrattyper og varierende vannhastighet i sideløpet.