”Vi holder deg oppdatert om tiltak for å bedre storaurestammen og følger revisjonsarbeidet i forbindelse med Tokke/Vinje – reguleringen”

Vil svensk vannkraftdom skape presedens?

Den svenske Miljøoverdomstolen har pålagt en kraftprodusent både minstevannføring og gode fiskepassasjer. Dommen vil trolig få betydning for de kommende konsesjonsrevisjonene også i NorgeEn lavere domstol hadde tillatt energiselskapet å ruste opp et vannkraftverk uten å sikre fiskepassasjer og tilstrekkelig vannføring. Selskapet hadde fått medhold i at tiltakene ville være «kostbare» og «ikke nødvendige» fordi det ikke fantes arter som hadde gytevandringer mellom saltvann og ferskvann i det aktuelle vassdraget. Ferskvannsarter som harr, sik og ørret trenger også vandremuligheter, og med EUs vanndirektiv som argument, anket organisasjonen Sportsfiskarna dommen.

Miljøoverdomstolen ga Sportsfiskarna medhold på alle punkter, også i at energiselskapet må regulere vannføringen gjennom året for å etterligne de naturlige svingningene.

I en rekke regulerte vassdrag i Norge skal snart konsesjonene revideres, blant annet med en gjennomgang av miljøkravene. Klima- og miljødepartementet og Olje- og energidepartementet har gitt føringer for hvordan miljøforbedringer og fortsatt kraftproduksjon skal balanseres.

I en kommentar på NJFF sine nettsider, sier direktør Ellen Hambro i Miljødirektoratet: – «Føringene fra departementene er en viktig milepæl. Blant annet betyr de mye for arbeidet med å lage vannforvaltningsplaner etter EUs vanndirektiv. Dette er et arbeid som nå pågår for fullt i vannregionene landet rundt. Miljødirektoratet vil følge opp vannregionene for å sikre at de nye føringene blir lagt til grunn.»

De nye føringene og den svenske domsavsigelsen vil trolig få konsekvenser også for revisjonen av Tokke – Vinje vassdraget.

Les mer om saken her:

http://www.njff.no/portal/page/portal/njff/nyhet?element_id=248086116&displaypage=TRUE

http://www.sportfiskarna.se/artikelsida/tabid/78/smid/385/ArticleID/1774/reftab/37/Default.aspx

Hit og ikke lenger. Se filmen «End of the river» ved å klikke på denne linken:

http://www.youtube.com/watch?v=7cKFdsS7lVw