”Vi holder deg oppdatert om tiltak for å bedre storaurestammen og følger revisjonsarbeidet i forbindelse med Tokke/Vinje – reguleringen”

Niøyerapporten

Her er NINA-rapporten «Undersøkelsene av niøye i Bandakdeltaet og Tokkeåi, Telemark» basert på resultater fra undersøkelser gjort  i 2012 og 2013.

Kraabøl I innledningen til rapporten skriver Kraabøl og Schartum:

«Bandak og Tokkeåi finnes en storørretstamme som er påvirket av vannkraftregulering (Kraabøl 2010). Storørretstammen er viktig for sportsfiskere i regionen, økosystemet i vass-draget, og er regnet som bevaringsverdig (Garnås, Hegge et al. 1996). Tokkeåi er oppført som førsteprioritet blant 22 vassdrag i Vest-Viken vannområde som Norges Vassdrags- og Energi-direktorat (NVE) har vurdert. Prioriteringene av vassdragene er i første rekke gjort ut fra en vurdering av forholdene for fisk og fiske, og miljøforbedrende tiltak i de prioriterte vassdragene vil i vesentlig grad styrke stasjonære fiskebestander som for eksempel storørret. 

Bekkeniøye antas å være et viktig byttedyr for ørret som står på terskelen til å bli pelagisk fis-kespiser i Bandak (Kraabøl 2010), og kan derfor ha stor betydning for forekomsten av storørret i Bandak-Tokkeåi-systemet (Garnås, Hegge et al. 1996; Kraabøl, Brabrand et al. 2013). I Tok-keåi, og på elvedeltaet på Dalen, er det i følge flere uavhengige lokale kilder observert store mengder bekkeniøye i magene til ørreten som fanges i deltaområdet (Kai Joachim og Endre Brattestå mfl., pers. medd.). Det er kjent at niøye kan ha stor betydning i storørretsystemer som lever i deltaområder (Kraabøl 2001). 

niøyeTokkeåi har en betydelig redusert vannføring som følge av Tokke-Vinje-utbyggingen fra 1960-tallet, med en årlig produksjon på 4,5TWh. Den resterende vannføringen, som gir 225GWh, ble bygget ut ved oppføringen av Lio Kraftverk i 1969. Vannet fra Lio slippes i elva i øvre del av den storørretførende elvestrekningen (figur 1.1). Innsjøen Bandak og elvedeltaet er også på-virket av Hogga-reguleringen lenger ned i vassdraget. Hvilken effekt vannkraftregulering har på bekkeniøye er i liten grad undersøkt i Norge. 

Som følge av vilkårsrevisjonen av Tokke-Vinje-reguleringen er det igangsatt et flerårig program kalt «Ferskvannsbiologiske undersøkelser i Tokkeåi». I tillegg til de pågående undersøkelsene som gjennomføres i Bandak, Tokkeåi og på deltaområdet (Johnsen, Kraabøl et al. 2013) har det blitt gjennomført spesifikke undersøkelser på niøye. Denne rapporten gir innledningsvis en innføring i generell biologi for niøye, før resultatene fra de enkelte undersøkelsene presenteres og diskuteres

Les hele rapporten her:

NINA rapport 1002_Niøye_FINAL

LN