”Vi holder deg oppdatert om tiltak for å bedre storaurestammen og følger revisjonsarbeidet i forbindelse med Tokke/Vinje – reguleringen”

Tørrleggingen må forhindres permanent

Natt til 9. april var vannsføringen i Tokkeåi under to kubikkmeter i flere timer. Deler av elva ble tørrlagt. Det er ikke første gangen det siste året. Hvordan kan slikt hindres i framtida ?

I forbindelse med årsrevisjonen og arbeidet i Lio Kraftverk ble den ordinære vannkilden til Tokkeåi stengt. Statkraft hadde sluppet vann fra Åmodt i Vinje via det gamle elveløpet for å opprettholde den selvpålagte minstevannførselen på 2 m3s. I fire timer natt til 9. april var den allikevel langt under.

Bilde fra Hauhsevjeløpet 9.april

Fra haugsevjeløpet kl 08.50 9. april

Et bunnfrosset elveleie som ikke hadde var brukt på lenge, samt den  ekstreme nattekulden denne natten, førte til isdannelsen som forårsaket  store tørrlagte områder i Tokkeåi i flere timer.

Da katastrofen ble oppdaget, sørget regulanten så raskt det lot seg gjøre å øke vannmengden.

Det er ikke første gangen det siste året slike uforutsigbare tørrlegginger har funnet sted.

I forbindelse med åpningen av Haugsevjeløpet 23. august i fjor var vannføringen under 1 kubikkmeter i fem timer.

Tokkeåi 24:9-12

 

Fra Tokkeåi 23. august 2012

30. november, rundt årsskiftet og 2. mars var  også vannføringen under to kubikkmeter ved et par anledninger.

Disse hendelsene har vært forårsaket av forskjellige uheldige omstendigheter. De har ikke vært planlagt eller forårsaket av en kalkulert risiko fra Statkraft sin side.

Tokkeåi responderer svært raskt på manglende vannføring, med det til følge at store deler av elvebunnen blir blottet. Hvilke konsekvenser dette får for ørretens næringsdyr i elva er ikke utredet, men det er utvilsomt svært uheldig, kanskje særlig for bekkeniøya.

23 august 2012 fant disse slik

Fra Tokkeåi 23. august 2012

23 august 2012 endene har hatt bekkeniøyefest

Lio Kraftverk er den eneste vannkilden til Tokkeåi.

Skal en ha en stabil minstevannføring i elva, viser det siste halvårets  hendelser at dette ikke er nok. I forbindelse med kraftproduksjon ligger det i kortene at det vil kunne skje ting som medfører mangel på vann i ny og ne.

Og for fisken og næringsdyrene kan en feil være nok til å få katastrofale følger i  lang tid framover.

Skal det bli en virkelig bedring av forholdene for fisk og insekter i Tokkeåi må  en stabil vannkilde til, i tillegg til det labile Lio-vannet.

Det er den letteste sak av verden å få til.

Det vil utvilsomt bety mindre mynt i kassa til Stakraft da andre aktuelle kilder også er regulert, men niøyer eller andre småkryp teller ikke kroner og øre. De er avhengig av vann for å leve.

 

Lars Nilssen