”Vi holder deg oppdatert om tiltak for å bedre storaurestammen og følger revisjonsarbeidet i forbindelse med Tokke/Vinje – reguleringen”

Storfisk også i Totak

Totak er en av de store innsjøene  i Vinje kommune i  Telemark. Vannet er på hele  35,7 km 2. Vannflaten varierer fra 687 til 680 moh (Regulert fra 3 – 6 meter årlig). Også her finnes gigaørreter.

Jostein Kristiansen i  Statkraft har sendt oss følgende:

«Totak er  i  samme vannsystem som Bandak, men lenger opp. Spesielt med Totak/Våmarvatn er at det fiskes hardt lokalt. Fisken vokser bra og k-faktoren stiger jevnt med lengden,  ett tegn på god balanse i vannene!

Det er tatt fisk på 15 kg i Totak også. Fisken vokser mye raskere der enn i Bandak. Er den mellom 10 og 14 år kan vekten være fra fem til ni kilo.

Totak  har bare to korte gytebekker, med vesentlige mindre vannføring enn f.eks i Tokkeåi.

Det blir satt ut 4200 to-somrig ørret i vannet hvert år av vår leverandør Telemark Settefisk.

Vedlagte bilder er av Tor Aschjem i Telemark Settefisk og Sivert Grosvold under stamfiske i Totak i Vinje i høst. Mye fin fisk:  20 hunner og 6 hanner. Alle over 1,5 kg. Den største hunnen veide mellom 7 og 8 kg og var fettfinneklippet (1,4 liter rogn.) Ei hue på 5 kg var også fettfinneklippet. Over halvparten av fiskene var merket ved fettfinneklipping.

Dette viser at utsett av fisk fungerer og er nødvendig i noen vann. Bemerkelsesverdig er det at en hunn på mellom 7-8 kg og en hunn på rundt 5 var finneklipt, altså fisk utsatt etter år 2000.»