”Vi holder deg oppdatert om tiltak for å bedre storaurestammen og følger revisjonsarbeidet i forbindelse med Tokke/Vinje – reguleringen”

Bekkeniøye

Bekkeniøya er trolig svært betydningsfull for storørreten i Bandak før den begynner å spise sik. Bekkeniøya er lite studert i Norge. Birger Gauslå har gått utenlands for å skaffe info.Han har vært i kontakt med en dansk fiskeforvalter , som har lang erfraing med denne forunderlige fisken.

– Har dere gjort forsøk som sier noe om hva som skjer med larvene hvis vannstanden synker ?

«Ikke mig bekendt. Men hvis den bløde brink / vandløbet bløde bred tørlægges og larverne ikke flytter sig ville jeg tro de dør. Når jeg tømmer damme på ørredfiskeriet kommer de store larver (4 cm. og større) frem af mudderet når vandet synker. De følger med vandstrømmen og prøver at grave sig ned et andet sted. Hvis jeg ikke samler dem når kragerne (kråkene / måkene osv.) at æde mange af de fritlagte lampretter (danske navnet på bekkeniøye.red).»

Hva skjer skjer når området til bekkeniøye tørrlegges, hvor lenge kan de leve uten vann?

«De overlever sikkert ikke ret længe. Når jeg samler lampretter i damme sker de nogle af dem strander et sted uden vand. De dør ret hurtigt fordi de bliver tørre eller hvis vi har frostvejr. Det er desværre ikke lykkedes mig at finde og se dem ude i vandløbene under naturlige forhold. Men der er mange i åen hvor jeg bor. En gang skulle vi forbedre fiskeriet udløb i åen. Blandt andet for endnu bedre at sikre åens fisk ikke kan forvilde sig ind på dambruget. Under dette arbejde måtte vi grave lidt i åen med en stor maskine. Op med sand, sten og mudder kom mange bæklampretter. Når jeg tømmer damme oplever jeg bæklampretten er i stand til at ligge nede i selv en ret hård sandbund. Det er meget forunderlige dyr.»

Bekkeniøya i Bandak skal undersøkes nærmere i løpet av sommeren. Under fisket med NINA sin elbåt i fjor sommer, fant vi enkelte lokaliteter i randsonene av deltaområdet.