”Vi holder deg oppdatert om tiltak for å bedre storaurestammen og følger revisjonsarbeidet i forbindelse med Tokke/Vinje – reguleringen”

Hvilke fiskearter dominerer i Bandak

Fra Stein Ivar Johnsen,Prosjektleder for fiskeundersøkelsene i Bandak, har vi mottatt rapport og analyse fra prøvefisket i august i fjor.

Under prøvefiske i Bandak i siste halvdel av august 2011 ble det fisket med både bunngarn og flytegarn. Bunngarna ble både satt i strandsonen og langs bunn på dyp > 25 m (profundalt). Flytegarna ble satt i de frie vannmassene og det ble fisket i de øvre vannlagene (0-6m) og på noe større dyp (15-21 m). Med andre ord ble det fanget fisk i fire ulike habitat i Bandak. Totalt ble det fanget 414 fisk under dette prøvefisket fordelt på 195 ørret, 198 sik og 21 røye
Strandsona
I strandsona (samlet for alle stasjoner) dominerer ørreten både når det gjelder antall (figur 1a) og i biomasse (figur 1b). En samlet fangst på ca. 10 ørret per 100 m2 garnflate per natt (CPUE) tilsvarer en middels tett ørretbestand. Det påpekes at forskjellene i relativ tetthet var relativt store mellom ulike deler av strandsonen i Bandak. Disse forskjellene vil omhandles i endelig rapport fra prøvefisket. I strandsona ble det også fanget en del stor sik.
Profundalt
Langs bunn i dypere områder var tettheten av ørret langt mindre enn i strandsona, mens tettheten av sik var på samme nivå som i strandsona (figur 1 c). Siken fanget på dypet var imidlertid mindre enn i de grunne områdene. I dette habitatet ble det også fanget røye (figur 1c og d). Forskjellene i relativ tetthet mellom de ulike artene var relativt små.

Figur 1. Oversikt over antall og biomasse per 100 m2 garnflate per natt av ulike fiskearter i strandsona (a og b) og profundalt (c og d) fanget under prøvefisket i Bandak i 2011.

Øvre deler av de frie vannmassene (0-6 m pelagialt)
I de øvre delene av de frie vannmassene dominerer sik både i antall (figur 2a) og biomasse (figur 2b). Det ble også fanget en del ørret i dette habitatet.
Dypere deler av de frie vannmassene (15-21 m pelagialt)
I dette habitatet dominerer også siken, men tettheten og biomassen av både sik og røye var langt lavere enn i de øvre deler av pelagialen (figur 2 c og d). I dypere deler av de frie vannmassene ser vi også at røye kommer inn i fangstene.

Figur 2. Oversikt over antall og biomasse per 100 m2 garnflate per natt av ulike fiskearter i de øvre deler av pelagialen (a og b) og i dypere vannlag (c og d) fanget under prøvefisket i Bandak i 2011.

Hovedfunn
Ørret dominerer i strandsona, mens tettheten av ørret, sik og røye er relativt lik i profundalsona. I de frie vannmassene dominerer siken, men det var et betydelig innslag av ørret i de øvre delene (0-6 meter). Røye ble kun fanget på større dyp. Endelig rapport kommer 1.6.2012.

Stein Ivar Johnsen
Prosjektleder for fiskeundersøkelsene i Bandak