”Vi holder deg oppdatert om tiltak for å bedre storaurestammen og følger revisjonsarbeidet i forbindelse med Tokke/Vinje – reguleringen”

Prøvefiske i Bandak

Stein Ivar Johnsen fra NINA/ Lillehammer og Kai Joachim Brattestå gjennomførte i august et prøvefiske i Bandak. Her kommer deres oppsummering av førsteinntrykket. En offisiell rapport kommer senere.
«I siste halvdel av august ble det gjennomført et prøvefiske i Bandak og på deltaområdet ved Dalen. Garn med ulike maskevidder (12-52 mm) ble satt på ulike dyp i de frie vannmassene og langs bunn nær land og ned mot 40 meter. Det ble fanget ørret, røye og sik, og det synes å være et mønster i fordelingen av arter og størrelsesgrupper av de ulike artene. Ørret dominerer i bunngarnsfangstene i strandsona. Større sik dominerer i de øvre vannlagene i de frie vannmassene, selv om det også ble tatt en del mindre ørret i dette habitatet. I de dypere deler av de frie vannmassene var det en større dominans av røye og mindre sik. I de dypere deler langs bunnen ble det fanget røye, mindre sik og enkelte ørreter. Relativt store fangster av liten ørret i de østre deler av Bandak kan tyde på innsjøgyting. Dette vil imidlertid bli undersøkt nærmere i løpet av september.
I en brådyp innsjø som Bandak er strandsonearealet lite. Grunne produktive arealer som deltaet ved Dalen, kan derfor være viktig som ernæringsområder for ørret. Fiske med el-båt på deltaet om natten synes å underbygge dette. Tidligere forsøk på dagtid har gitt dårlig resultat. Nattfiske i august vart noe helt annet. Det vat fanga 108 ørret på 3 turer over deltaet. Ørreten bruker trolig deltaet på natta til næringsøk. Deltaområdets betydning for ørreten vil vurderes nærmere når endelig størrelsesfordeling i ulike habitat, vekstforløp og diettstudier er ferdig analysert. Lengst øst i vannet bnle det tatt 50 fisk/ 5,1 kg, og på deltaet 50 fisk/ 10,1 kg.
Det er viktig å merke seg at dette er betraktninger/inntrykk fra prøvefisket. Bildet har ofte en tendens til å endre seg noe når alle analysene er gjennomført!»
Stein Ivar Johnsen og Kai Joachim Brattestå