”Vi holder deg oppdatert om tiltak for å bedre storaurestammen og følger revisjonsarbeidet i forbindelse med Tokke/Vinje – reguleringen”

Trepigget stingsild

Et av de viktigste byttedyrene for storørreten i Bandak før den vandrer ut i sjøen og gjør seg fet på sik, er trepigget stingsild.
Trepigget stingsild har 2-5 fire pigger på ryggen foran ryggfinnen. Kroppen mangler skjell, men er i varierende grad dekt av beinplater. Arten er meget tilpasningsdyktig. Den finnes i småbekker med rik vegetasjon, i brakkvann og i åpent hav.
Antakeligvis var stingsilda en av de første artene som vandret inn i landet etter istiden.
Trepigget stingsild er et rovdyr og spiser en mengde forskjellige larver, mark og dyreplankton. Fisken blir kjønnsmoden når den er 1-2 år og gyter i en eller to sesonger. Hannen vokter reiret og passer på at eggene får optimale utviklingsforhold. Stingsild blir sjelden eldre enn tre år.
Tidligere fantes den i enorme mengder i delta-området i utløpet av Tokkeåi. Det siste tiåret er den blitt langt færre i antall, trolig som et resultat at store deler av dens livsområde er tørrlagt oftere enn tidligere.
Statkraft har pålagt seg selv å redusere nedtappingen av Bandak til maksimum 0,5 meter.
Dette vil forhåpentligvis bedre livsvilkårene for denne viktige arten i øko-systemet.
Spørsmålet er om tiltaket holder.
Stingsilda på bildet ble plukket opp av Kai Joachim Brattestå i en liten pytt, som var igjen inne på de tørrlagte delene av deltaområdet etter årets vårnedtapping.