I dette videoklippet kan du se hvordan forsker Morten Kraabøl går fram for å finne alderen på en bandak-ørret (det advares mot sterke scener!)
Otolitter består av kalsiumkarbonat og proteiner, og vokser i takt med fisken. Strukturen til otolitter kan noe forenklet sammenlignes med en løk, der nye lag legges utenpå gamle ettersom fisken blir eldre. I tempererte strøk vil fisk som regel vokse raskere om sommeren enn om vinteren, og dette vil gjenspeile seg i raskere otolittvekst. Samtidig vil de lagene som legges på om sommeren se annerledes ut enn de lagene som legges om vinteren. Dermed oppstår soner i otolittene som gjør at fisken kan aldersbestemmes. Ofte vil det dannes en smal og litt gjennomsiktig sone om vinteren, og en bredere, hvitaktig sone om sommeren; derfor snakker man gjerne om sommersoner og vintersoner. Hos noen arter er disse sonene tydelige, hos andre kan de være utydelige og svært vanskelige å tolke. Dessuten finnes det arter hvor det som ser ut som vintersoner ikke dannes om vinteren.
Otolitter må ofte prepareres på ulike måter før aldersavlesing er mulig. Store otolitter brekkes ofte i to slik at sonemønsteret kommer klarere frem i bruddflaten. Hos mange arter blir sonene tydeligere om otolitten holdes en kort stund over en flamme før den brekkes. Ofte kuttes tynne snitt som limes på objektglass og poleres før avlesing. Mindre otolitter leses hele, eller de slipes forsiktig for å få sonene klarere frem.