”Vi holder deg oppdatert om tiltak for å bedre storaurestammen og følger revisjonsarbeidet i forbindelse med Tokke/Vinje – reguleringen”

LIVSHISTORIEN TIL KJEMPEN

NINA NYHETSSAK NR. 2-2011 Høsten 2010 ble det tatt skjellprøver fra den utstoppede ørreten på 15,5 kg/100 cm som henger i resepsjonen på Dalen Hotell.

Ørreten ble fanget utenfor deltaområdet i Bandak av Ivar Haukelidseter i 2003, og er en av de største ørretene som med sikkerhet er registrert i Bandak.Vi har jobbet en del med å fjerne lakkrester fra skjellene, og kan fortelle følgende om kjempeørretens livshistorie:

Som ettåring var den 4,9 cm lang, og levde sannsynligvis fortsatt i nærheten av morens gytegrop i Tokkeåi. I en alder av to år hadde den vokst til 9,1 cm, og gikk antakelig ut i deltaområdet, eventuelt som treåring på 15,9 cm. Da den var 9 år gammel hadde ørreten vokst gjennomsnittlig ca. 5 cm pr år og oppnådd en størrelse på 44,5 cm. Sannsynligvis levde den disse årene i deltaområdet, og deltok i gytingen minst en gang i denne perioden. Deretter gikk den etter alt å dømme ut i Bandak og livnærte seg sannsynligvis av sik. Den årlige tilveksten økte dramatisk i 9-10- og 10-11-års alder, og det er grunn til å tro at den gikk på gytevandring i Tokkeåi som 12-åring/78 cm. Etter denne alderen var det umulig å skille vekstsonene på skjellene, og ørretens totale alder er derfor foreløpig ikke kjent.

De to figurene viser livshistorien til ørreten frem til 12-års alder. Den ene kurven viser den tilbakeberegnede lengden på ørreten ved hvert alderstrinn frem til 12 års alder. Den andre kurven viser den årlige tilveksten mellom hvert av de lesbare årene. I årene med lav tilvekst har ørreten sannsynligvis deltatt i gytingen, og det er særlig to år som utmerker seg (markert på figuren). Perioden med sterk tilvekst er markert med blå skravur, og indikerer at den levde som sikspiser ute i Bandak i disse årene.

Den foreløpige tolkningen av denne livshistorien er at den levde i mange år i deltaområdet før den gikk ut i Bandak. Dette er en indikasjon på at ørreten trenger mange år på å oppnå tilstrekkelig kroppsstørrelse (anslagsvis ca 40 cm) til å slå over på sikdiett ute i Bandak. I så fall vil det være viktig å la en stor andel av deltaørretene få lov til leve gjennom disse årene for å bevare rekrutteringsgrunnlaget til storørretsystemet i Bandak/Tokkeåi. I så fall er det lite gunstig å fiske hardt på deltalevende ørret i størrelsesintervallet 30-40 cm.

Det er imidlertid ikke sikkert at dette er den eneste veien til å bli storørret i Bandaksystemet. Dersom det er en del årsyngel av sik på de kjente gyteplassene for sik utenfor deltaområdet, så kan en alternativ strategi være at mindre ørret, f.eks 20-25 cm, gå ut til sikgyteplassene for å beite på årsyngel av sik. Enkelte fangster av sølvblank ørret ved disse områdene kan indikere dette.

Neste nyhetssak vil omhandle alder og vekst hos deltalevende ørret som ble fanget i 2009 og 2010.

Morten Kraabøl